Szalay Csaba

Zsuzsanna Corporate/vállalati coach
Life/életvezetési coach

Téma:

Önismeret, pályamódosítás, burn-out/kiégés, párkapcsolat, konfliktuskezelés, váltás, kommunikáció, önbizalom, vállalkozásfejlesztés, stresszkezelés, változáskezelés

A változás fontosságának felismerése számomra a mai világban az egyik kulcs a létezéshez.

Környezetünknek, létszféránknak egyre több szintjén figyelhető meg a változás, ráadásul a gyorsuló változás, és ez mindenkit változásra késztet. Ezt lehet vonszolódva, kényszerként elviselni és lehet a tudatosodás révén támogatni. Ezért keresem az életben azokat a területeket, melyek segítik a tudatosságot az ember 3 szintjén: a testben a megvalósításban; az érzelmekben, az emberi kapcsolatokban; és a gondolkodásban. Közgazdászként és szociológusként ezt kutatva találkoztam az emberközpontú szervezetfejlesztéssel, a coachinggal, a selfnessel, az integrál pszichológiával, a spiritualitással és nem utolsósorban a harcművészetekkel.

Célom a tudatosodás támogatása. Nem kívánok mesterként fellépni, aki megmondja, mi a tuti, hisz a te problémád igazi válaszát én nem ismerem, én a magamét ismerhetem, én is ezen az úton járok. Amit ajánlani tudok az a figyelmem és a Kérdésed keresése. Szolgálat, támogatás, hogy a problémádra a saját személyes megoldásodat megtaláld és (legalább ilyen fontos) a tettekbe ezt a megoldást bele tudd égetni. Persze ennek az útnak van egy hátránya: dolgozni kell. Tudom, hülye ügy, de ebben a világrendben az alma már csak így megy fel a fára.

Azokhoz is fordulok, akik azt gondolják, a gyengék kérnek segítséget problémáik megoldásához. Holott külső szempontok segítségével szembesülni önmagunkkal és így elindulni a változás útján, kilépni a megszokottból, ahhoz kell az igazi bátorság.

Számomra jelenleg a coaching olyan eszköz, mely széles rétegeket képes bevonni a valódi változási folyamatokba. Egyrészt gondolkodni tanít, másrészt a másikat megérteni, a másikkal kommunikálni, úgy hogy egyben nagyon konkrét: a megvalósításra koncentrál.

A coaching számtalan eszközzel rendelkezik a változás támogatására. Az egyik kedvencem a 7 kérdés, vagy a 7 irányfény modellje, mely egy ötlet, egy vállalkozás, egy projekttéma földi megszületését kíséri végig 7 szférán - küldetés, alapelvek, célok, emberek, szervezet, folyamatok, eszközök - keresztül akár egyéni, akár csoportos folyamatban. Persze ez nem csak új ötletek megvalósítását támogathatja, hanem a már működő projektek esetében is segíti a problémák gyökereinek megtalálását, a múlt áttekintését, a jövő tervezését. A közösség, vagy az egyén saját válaszai lesznek igazán valóságosak és a gyógyítóak. Az a dolgom, mint coachnak, hogy addig túrjak, "piszkáljam" az ügyfeleimet, míg a valóságot minél jobban megközelítő válaszaik megszületnek.

Persze a coaching számtalan egyéb eszközét is használom, hogy ügyfeleimnél az általuk kívánt változás bekövetkezzen. Ami a legtöbb fejtörést igényli az a belső tudattalan ellenállások áttörése. Ehhez nyújtanak számomra nagy segítséget az integrál pszichológiából szerzett tapasztalataim, a különböző tudatszintek felismerése, de leginkább a figyelem és az elfogadás.